Vízilabda Eb - A férfiak Horvátországban, a nők Hollandiában játszanak

Sport, 2023.11.17

Horvátországban és Hollandiában rendezik januárban a vízilabda Európa-bajnokságot: előbbi helyszínen a férfiak, utóbbin a nők szerepelnek majd.

A férfiak tornájának január 4. és 16. között Dubrovnik és Zágráb, a nőkének 5-től 13-ig Eindhoven ad otthont - közölte pénteken a vizes sportokat tömörítő európai szervezet (LEN), amely november 2-án jelentette be, hogy a háborús helyzet miatt nem Izraelben rendezik az olimpiai kvalifikációs Eb-t.

A hazai sportági szövetség tájékoztatása szerint a férfiaknál megtartják az eredeti időrendet, azaz a csapatoknak egy-egy meccs után lesz mindig pihenőnapjuk, így 13 napon át zajlik az Eb, a nőknél ugyanakkor az első négy játéknap lemegy egyben, és csak aztán jön szünnap, s összesen kilencnapos lesz az esemény.

A férfiaknál a magyar csapat végig a fővárosban marad, ahol a Mladost-uszodában rendezik a meccseket. Az egyenes kieséses szakasz már Zágrábban lesz, míg a 9-16. helyért zajló szakasz érintettjei játszanak majd az Adria partján.

A nők Eindhovenben a Pieter van den Hoogenband-komplexumban küzdenek a csapatok, abban a létesítményben, amelyben 2012-ben az első januárra rakott Eb-t rendezték.

A világbajnoki címvédő férfiak Georgiával, Olaszországgal és Görögországgal szerepelnek azonos négyesben, míg a nők a hollandokkal, a horvátokkal és ugyancsak a görögökkel találkoznak a csoportkörben.

Az eredeti kiírás szerint az Eb-n egy-egy párizsi indulási jog talál gazdára, de a magyar férfiak a nyári, fukuokai vb-címükkel már megszerezték a kvótát.

A párizsi jegy hivatalosan az Európa-bajnoknak jár, vagy a legmagasabban rangsorolt még nem kvalifikált együttesnek. A nőknél a házigazda hollandok és spanyolok rendelkeznek kvótával, így a magyaroknak a görögök és az olaszok előtt kell végezniük. Ha ez nem jön össze, akkor a februári, dohai vb-n nyílik még egy esély kvótaszerzésre.

"Először is az a legjobb hír, hogy lesz Európa-bajnokság, ez fontos a sportágnak - idézte a szövetség honlapja Madaras Norbert elnököt. -Úgy gondolom, elsősorban az újjá formálódó női válogatottunknak lényeges, hogy két esélye van így az olimpiai kvalifikációra. Ha esetleg nem is sikerülne elsőre Eindhovenben, a látottakat kielemezve februárra mindenképp készen állnak majd a lányok és a kapitányok, hogy a két utolsó hely egyikét megszerezzék Dohában."

Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az M1 aktuális csatornának elmondta, a lényeg, hogy vége a bizonytalanságnak, és megrendezik az Európa-bajnokságokat.

"Különösképpen a nők miatt fontos ez, hiszen nekik így a dohai világbajnokság mellett ezzel van még egy lehetőségük az olimpiai kvótaszerzésre. A férfiaknál pedig kipróbálhatnak olyan játékosokat, akik korábban még nem bizonyíthattak a felnőttek között, a nőknél viszont a lehető legerősebb csapattal a lehető legjobb eredmény elérése a cél" - fogalmazott Madaras Norbert.

Hozzátette, a nőknél egyértelműen olyan helyezés elérése a cél, amely olimpiai kijutást eredményez - ehhez jó eséllyel a görögöket és az olaszokat kell megelőzni -, míg a férfiaknál a felkészülés és a kísérletezés jegyében zajlik majd a viadal, abban bízva, hogy feltűnjenek olyan játékosok, akik potenciálisan hosszú távon versenyezhetnek majd a felnőtt válogatottsági tagságért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!