Vízilabda Eb - Átalakított csapatokkal is a dobogóért harcolnának a magyarok - ELŐZETES

Sport, 2022.08.26

Szombaton a nők küzdelmeivel megkezdődik a spliti vízilabda Európa-bajnokság, a magyaroknál mindkét nem válogatottjánál meghatározó játékosok hiányoznak a horvátországi viadalról, a férfiaknál Varga Zsolt szövetségi kapitánynak ez lesz az első világversenye.

A kontinensviadalt alapvetően meghatározza, hogy július elején még a magyarországi világbajnokságon szerepeltek a csapatok. A nőknél a magyar válogatott ezüstérmet szerzett a címvédő amerikaiak mögött, a férfiak viszont csak a hetedik helyen végeztek. Ez utóbbi minden idők egyik legrosszabb vb-szereplése volt a magyar válogatottól, ez pedig a szövetségi kapitány Märcz Tamás állásába került, őt váltotta Varga Zsolt, aki a Ferencvárossal az elmúlt években gyakorlatilag minden fontos trófeát, köztük a Bajnokok Ligáját is elhódította.

A játékosként olimpiai bajnok trénernek nem lesz könnyű dolga bemutatkozása során, ugyanis a veterán kapitány Varga Dénesnek, a világ egyik legjobb játékosának pihenőt adott, míg a balkezes klasszis Vámos Márton szemműtétje miatt hagyja ki a tornát. Mellettük centerposzton Mezei Tamás és Hárai Balázs is hiányzik majd, helyettük új játékosokat próbál ki a szakember.

A nőknél a több mint 300 válogatottsággal bíró Keszthelyi Rita hagyja ki az Európa-bajnokságot, távollétében Garda Krisztina látja el a csapatkapitányi feladatokat. Bíró Attila szövetségi kapitánynak még az utolsó pillanatban is változtatnia kellett csapatán: Rybanska Natasa sérülése miatt Dömsödi Dalma került a keretbe.

Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke korábban azt mondta, a viadalon mindkét együttesnek a négy közé jutás a minimális cél.

A férfi válogatott a csoportkörben sorrendben Szlovénia, Szerbia és Izrael ellen vívja mérkőzéseit, míg a női csapat Horvátország, Németország, Görögország, Hollandia és Románia legjobbjaival találkozik. A nőknek a két legerősebb riválissal rögtön az első két napon kell megküzdeniük, mivel a görögökkel szombaton, a hollandokkal vasárnap játszanak.

A spliti Európa-bajnokságon összesen 28 csapat vesz részt, a 15 nap alatt 92 mérkőzést rendeznek.


A magyar férfi válogatott Eb-kerete:
kapusok: Lévai Márton (OSC), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Burián Gergely (OSC), Fekete Gergő (FTC), Jansik Szilárd (FTC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Molnár Erik (FTC), Nagy Ádám (Szolnok), Német Toni (FTC), Vadovics Viktor (Vasas), Vigvári Vendel (FTC), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)


A magyar női válogatott Eb-kerete:
kapusok: Kiss Alexandra (Tigra-ZF-Eger), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mind FTC-Telekom), Faragó Kamilla, Peresztegi-Nagy Kinga (mind UVSE), Farkas Tamara, Leimeter Dóra (mind BVSC-Zugló), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Horváth Brigitta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Parkes Rebecca (Ethnikosz)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!