Vízilabda Eb - Varga Zsolt: földön kell maradnunk!

Sport, 2022.08.31

Varga Zsolt szövetségi kapitány szerint a szerbek felett aratott történelmi különbségű, 16-7-es győzelem után az a legfontosabb, hogy a férfi vízilabda-válogatott játékosai a földön maradjanak a spliti Európa-bajnokságon.

"Nem lehet kiengedni! De ha ilyen fegyelmezettek leszünk, akkor szép vége lehet ennek a kontinensviadalnak" - jelentette ki a júliusban kinevezett szakvezető. "Talán mindössze egyszer fordultak le a szerbek az egész meccsen, akkor is Vogel védett bravúrosan, a blokkok pedig a harmadik negyed végéig egészen kiválóan működtek".

Az Eb-k történetében eddig a háromgólos magyar győzelem volt a legnagyobb az ősi riválisnak számító szerbek ellen, ezért is hatalmas bravúr a mostani kilenctalálatnyi különbség. Az MTI érdeklődésére Varga úgy vélte, ez egyértelműen a remek és fegyelmezett védekezésnek volt köszönhető:

"Alapvetően a magyar vízilabda filozófiája a góllövésre épül, én is ebben nevelkedtem, de a védelem nyeri a mérkőzéseket. Mindig fogunk tudni gólt lőni, de ha csak hetet kapunk, akkor sokkal könnyebb győzni".

A játékosként olimpiai bajnok szakembernek ez a forgatókönyv nem szerepelt a fejében, de hozzátette, néha előfordul, hogy két jó csapat között is kinyílik az olló, ilyenkor a győztes együttes energiát nyerhet a diadalából.

Varga szerint a kiütéses siker másik kulcsa az volt, hogy "mindenki alárendelte a góllövési egóját a csapatérdeknek".

A mérkőzés legeredményesebb játékosa, a négyszer betaláló Manhercz Krisztián szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy volt-e ehhez hasonló diadal a szerbek ellen, mert inkább az a fontos, hogy sokaknak ez az első világversenye, és most megmutatták, hogy nemcsak tehetségesek, hanem már jó játékosok. Példaként említette a három gólt dobó Konarik Ákost.

"Annak örülök, hogy ilyen erőt tudtunk mutatni, mert ez az önbizalomnak is jót tesz. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy nem ez a reális eredmény" - fogalmazott az OSC vízilabdázója.

Zalánki Gergő azt emelte ki, nem szabad elhinni, hogy az olimpiai bajnok szerbek ilyen arányú legyőzése azt jelenti, a magyar csapat a legjobb.

"Olyan összeszedett volt a csapat, amennyire már régóta szerettük volna" - összegzett az olasz Pro Reccóval Bajnokok Ligája-győztes klasszis.

A magyar válogatott bravúros győzelmével nagy valószínűséggel a csoport első helyén zár, amit matematikailag pénteken 9 órától a szerényebb képességű Izrael ellen biztosíthat be, így várható első helyének köszönhetően vasárnap nem kell vízbe ugrania a nyolc közé kerülésért, azaz jövő kedden a negyeddöntőben lesz érdekelt legközelebb.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!