WA - Várhatóan a héten kizárják az Orosz Atlétikai Szövetséget

Sport, 2020.07.29

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) tanácsa a héten dönt az orosz szövetség (VFLA) sorsáról, mely határidőre elmulasztotta befizetni a márciusban kiszabott, 5 millió eurós büntetését.

A WA márciusban büntette 10 millió euróra a VFLA-t korábbi doppingmanipulációk miatt. A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, 5 millió euró - illetve egyéb felmerülő eljárási költségeket - megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt, ezt viszont az oroszok elmulasztották, és azóta sem tudtak fizetni.

A VFLA 2015 óta felfüggesztés alatt áll, sportolói nem képviselhetik a nemzetközi versenyeken országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt, és pozitív elbírálás esetén is csak semleges színekben indulhatnak a viadalokon. A felfüggesztést eddig tucatszor hosszabbította meg a nemzetközi szövetség, most viszont könnyen elképzelhető, hogy a kizárás mellett dönt, mivel már a pénzbírság kiszabásakor jelezte, hogy a fizetés elmulasztása súlyos szankciókat von maga után. A WA többek között kilátásba helyezte, hogy orosz atléták a jövőben semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.

A nemzetközi szövetség a határidő lejárta után egyből cselekedett, és felfüggesztette az orosz atléták versenyengedély-kérelmeinek elbírálását, illetve a VFLA-t vizsgáló bizottság munkáját is leállította.

Az insidethegames.biz oldal híre szerint az orosz szövetség most levelet küldött a WA-hoz, melyben azt kérte, hogy a fizetés elmaradásának ügyét kezelje külön a felfüggesztéssel kapcsolatos folyamatok értékelésétől.

"Tisztában vagyunk a tanács pénzügyi szankciókkal kapcsolatos alapállásával, azt kérjük, hogy folytatódhasson az együttműködés a vizsgálóbizottsággal. Őszintén hiszünk abban, hogy a nemzetközi szövetség valódi célja a sportágunkat a világon (Oroszországot is beleértve) megtisztítsa a doppingtól és fair play-viszonyokat teremtsen" - írta a VFLA-t ideiglenesen irányító alelnök, Alekszej Plotnyikov.

Az orosz szövetség ezen kezdeményezése az esélyek alapján el fog bukni, és a WA tanácsa kizárja soraiból. Ennek a véleményének adott hangot Irina Privalova, a sydneyi olimpián 400 m gáton aranyérmes, négyszeres ötkarikás érmes korábbi orosz futó is.

"Szeretnék hinni abban, hogy elkerülhetjük a kizárást, de erre egyszerűen nincs esély" - jelentette ki az újságíróként dolgozó világ- és Európa-bajnok sprinter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!