Birkózó Eb - Sérülések és betegségek hátráltatják a magyar csapatot

Sport, 2023.04.12

Az utolsó simításokat a dunavarsányi edzőtáborban végzi el a magyar birkózó-válogatott a hétfőn kezdődő zágrábi Európa-bajnokságra, mely előtt több versenyzőt is betegség vagy sérülés hátráltat.

Szerda délelőtt közös sajtónyilvános edzést tartott mindhárom szakág. A bemelegítést Lőrincz Viktor, a kötöttfogás edzője vezényelte le a birkózóknak, majd a fogásnemek szétváltak és a szakági kapitányok és trénerek irányításával dolgoztak tovább a sportolók.

A közös munkából a kötöttfogásúak közül a tavalyi kontinensviadalon a nehézsúlyúak (130 kg) között bronzérmes Vitek Dáriusz, szabadfogásúaknál a 65 kilogrammban címvédő Muszukajev Iszmail, illetve az egy éve Budapesten harmadik Ligeti Dániel (125 kg) hiányzott, míg a friss U23-as Eb-győztes Szél Anna (57 kg) és a kötöttfogású 72 kilóban Európa-bajnok Fritsch Róbert is kisebb sérüléssel edzett, a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes Lévai Zoltán pedig (kötöttfogás 77 kg) ujjsérüléssel bajlódik.

Vitek és Muszukajev egyformán vírusos megbetegedéssel küszködik. Utóbbi helyzete a nehezebb, mivel már az Eb első napján szőnyegre kellene lépnie, ezért erősen kérdéses, hogy vállalja-e a szereplést. Bánkuti Zsolt, a szabadfogásúak szakvezetője szerint a hétvégén dőlhet el, hogy ott lesz-e a horvát fővárosban.

Ligeti Dániel ugyanakkor biztosan ott lesz, sőt, már délután csatlakozik társaihoz, mivel csupán autója meghibásodása miatt nem érkezett meg eddig az edzőtáborba.

Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a helyzet nem ideális, ennek ellenére jó szereplést vár a válogatottól.

"A tavalyi évben magasra tettük a lécet, mert minden idők legeredményesebb Eb-szereplését produkáltuk Budapesten, s ugyan most sem leszünk messze és bízunk benne, hogy hasonlóan jó hangulat lesz majd a versenyen, de azt gondolom, túlzó lenne az az elvárás, hogy ugyanazt a szintet hozzuk mint tavaly. Ráadásul sajnos azt kell mondjam, hogy így a felkészülés végére sérülések és betegségek nehezítik a munkát" - mondta a kétszeres világ- és Európa-bajnok korábbi sportoló, utalva az egy éve nyert kilenc magyar éremre.

A szakmai igazgató mindehhez hozzátette, hogy a körülmények miatt kicsit visszafogottabbak az elvárásai.

"Bízom benne, hogy 4-5 érem összejöhet, de azt mondom, akár 6-7 dobogós helyezés is benne van a válogatottban. Remélem, hogy rám cáfolnak, ahogy korábban is. Eddig minden évben egy kicsit alásaccoltam, remélem, hogy most is így lesz" - mondta Bácsi Péter.

A jövő hétfőtől vasárnapig tartó kontinensviadalon hat nő, nyolc szabad- és kilenc kötöttfogású birkózó képviseli majd a magyar színeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!