Gerevich-Kovács-Kárpáti kard vk - Szatmári elődöntős, biztos a magyar érem

Sport, 2024.03.23

Szatmári András elődöntőbe jutott, így már biztos, hogy lesz magyar érmes a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupán.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött meg a BOK Csarnokban, a fegyvernemi rekordnak számító 267 fős mezőnyben 26 hazai vívó indult. A háromszoros olimpiai bajnok, tavaly és tavalyelőtt ugyanitt győztes Szilágyi Áron a világranglista másodikjaként kiemelt volt, akárcsak a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári, a nemzetközi rangsor 14. helyezettje. A selejtezőből a magyarok közül hatan csatlakoztak hozzájuk.

Szombaton Szatmári menetelt a legtovább. Dallos Benedeket magabiztosan győzte le, majd az olasz Dario Cavalierét két, az egyiptomi Ziad el-Szisszit öt tussal múlta felül. A negyeddöntőben pedig úgy nyert 15-14-re Sebastien Patrice ellen, hogy 11-14-ről kellett fordítania a 8-8-nál bokasérülés miatt ápolásra szorult francia ellenfelével szemben.

A legjobb 16-ig jutott a tavaly világbajnok magyar csapat másik alapembere, Gémesi Csanád, aki közel volt ahhoz, hogy negyeddöntős legyen. A 2019-ben vb-győztes dél-koreai Oh Szangukkal szemben sokáig vezetett, 13-11 után azonban ellenfele a nyakát tapogatva kisebb szünetet kért, majd 15-13-ra fordított.

"Jó formában vívtam, úgy éreztem, jól ment a vívás - értékelt az MTI-nek harmadik mérkőzése után. - Oh világklasszis, amit bizonyít, hogy bár az asszó nagy részében én irányítottam, tudott váltani. Belezavart abba, ami addig ment, és utána nem sikerültek a támadásaim. Nem rossz ez az eredmény, de a nyolc közé akartam kerülni. Közel voltam hozzá, ezért fáj egy kicsit. Nem én vesztettem el az asszót, ő nyerte meg a végén azzal, hogy tudott váltani."

Szilágyinak ezúttal nem sikerült a végjátékba jutnia, egy magabiztos győzelem után kikapott az olasz Giovanni Repettitől, pedig volt olyan szakasza az ütközetüknek, amikor több tussal vezetett ellene.

"Csalódott vagyok, jó formában éreztem magam, az első asszóm is ezt igazolta, rendben volt minden. Az olasz vívó ellen rossz taktikával álltam föl, nem tudtam kihasználni a hibáit, rohantam, be akartam fejezni a támadásaimat. Szoros csörte volt, egy-két tus különbségekkel, ami a kardban nem nagy előny. A végén ő nyert" - sorolta a korai búcsú okait.

A négyes döntőre 17 órától kerül sor.



Eredmények:

a 64 között:
Szatmári András-Dallos Benedek 15-5
Gémesi Csanád-Fares Ferjani (tunéziai) 15-13
Szilágyi Áron-Péch Miklós 15-6
Tóth Bertalan-Pietro Torre (olasz) 15-14
Rabb Krisztián-Michele Gallo (olasz) 15-11
Ali Pakdaman (iráni)-Bányay Endre Marcell 15-8

a 32 között:
Szatmári-Dario Cavaliere (olasz) 15-13
Gémesi-Josida Kento (japán) 15-12
Luigi Samele (olasz)-Rabb 15-12
Eli Dershwitz (amerikai)-Tóth 15-10
Giovanni Repetti (olasz)-Szilágyi 15-13

a 16 között:
Szatmári - Ziad el-Szisszi (egyiptomi) 15-10
Oh Szanguk(dél-koreai)-Gémesi 15-13

negyeddöntő:
Szatmári-Sebastien Patrice (francia) 15-14
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!