Jégkorong Erste Liga - Az FTC harmadszor, a Brassó először lehet bajnok - ELŐZETES

Sport, 2024.04.04

Harmadszor nyerné meg a jégkorong Erste Ligát a Ferencváros, amennyiben a Corona Brasovnál jobbnak bizonyulna a pénteken kezdődő fináléban, míg az erdélyi alakulat fennállása első címét ünnepelhetné.

A két gárda már az alapszakaszban remekelt, az FTC első, a Brassó második lett. Négyszer találkoztak egymással: a zöld-fehérek október 8-án otthon 4-1-re, október 29-én idegenben 4-2-re, majd november 28-án ugyancsak a Tüskecsarnokban 7-1-re diadalmaskodtak. A legutóbbi felvonáson, január 14-én Brassóban viszont hazai 6-2-es siker született. Az FTC 17-szer, a rivális pedig csak 10-szer volt eredményes, így a romániai együttestől mind támadásban, mind védekezésben több kell a bajnoki cím elhódításához.

A rájátszás első körében, a negyeddöntőben az FTC 4-1-es összesítéssel ejtette ki a DEAC-ot, míg a Brassó ugyan elbukta az első két hazai meccsét a DVTK Jegesmedvékkel szemben, azt követően viszont sorozatban négyszer győzött. Ezzel elődöntőbe jutott, ahol - akárcsak tavaly - a címvédő Gyergyói HK várt rá. A GYHK rengeteg hibával játszott, a Corona így döntőbe került, 4-2-es összesítéssel. A Ferencváros ugyanilyen arányban búcsúztatta a Csíkszeredát, viharos, sok megkérdőjelezhető bírói ítéletet hozó párharcban.

A budapestiek fennállásuk ötödik - sorozatban harmadik - fináléjára készülnek: 2019-ben és 2020-ban nyertek (utóbbi alkalommal a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt rájátszás után közösen a Csíkszeredával), míg 2022-ben a Csíkszeredával, tavaly pedig a Gyergyóval szemben veszítettek. A brassóiak kétszer döntőztek eddig, 2014-ben az Érsekújvár (Nové Zámky) és 2021-ben pedig a Csíkszereda volt a jobb.

Dave MacQueen, a Brassó vezetőedzője az M1 aktuális csatornának hangsúlyozta: jó, hogy az alapszakasz első két helyezettje vívja a finálét. Mint mondta, az elmúlt három esztendőben, mióta legutóbb döntőben járt az erdélyi együttes, sok minden változott, a liga is fejlődött. A Ferencváros erősségeként a gyors játékát emelte ki.

"Nincs sok gyengesége. Nekünk a saját rendszerünkben kell játszanunk és bízni benne, hogy a mérkőzések megfelelő pillanataiban be tudunk találni" - fejtette ki, hozzáfűzve: nemcsak gyors, de minőségi hokit is vár a finálétól.

A korábban a Ferencvárost erősítő Kóger Dániel kiemelte: nem volt egyszerű útjuk a döntőig, két jó riválison jutottak túl, "de a nagyja még csak most jön".

"Abszolút hokicsemegére számítok és egy igazi playoff-hangulatra" - tekintett előre, hozzáfűzve: szoros csatát vár "hasonló kaliberű" együttesek összecsapásán, amely akár hétmeccsesre is elnyúlhat.

A Ferencváros-Brassó döntő minden mérkőzését élőben közvetíti a közmédia valamelyik csatornája. A sorozat pénteken a magyar bajnok zöld-fehérek otthonában, a Tüskecsarnokban kezdődik, és már másnap megrendezik a második mérkőzést. Az egyik fél negyedik sikeréig tartó párharc jövő kedden és szerdán Erdélyben folytatódik, az esetleges hetedik meccs április 16-án, kedden lesz.



Az Erste Liga döntőjének programja:
április 5.: FTC-Telekom - Corona Brasov (romániai) 18.30 (m4sport.hu)
április 6.: FTC-Telekom - Corona Brasov 14.05 (M4 Sport+)
április 9.: Corona Brasov - FTC-Telekom 17.30 (m4sport.hu)
április 10.: Corona Brasov - FTC-Telekom 17.30 (m4sport.hu)

ha szükséges:
április 12.: FTC-Telekom - Corona Brasov 19.00 (Duna World)
április 14.: Corona Brasov - FTC-Telekom 16.00 (m4sport.hu)
április 16.: FTC-Telekom - Corona Brasov 17.00 (M4 Sport)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!