Női kézilabda Eurokupa - Kikapott Norvégiában a magyar válogatott

Sport, 2024.04.04

A jövő heti, debreceni olimpiai selejtezőtornára készülő magyar válogatott 33-18-ra kikapott Norvégiában a női kézilabda Eurokupa csütörtöki találkozóján.



Eredmény, 5. forduló:
Norvégia-Magyarország 33-18 (16-11)
-----------------------------------
Ulset, v.: Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)
a magyar gólszerzők: Győri-Lukács 6, Márton 3, Szöllősi-Schatzl, Klujber, Debreczeni-Klivinyi, Kuczora 2-2, Simon 1

lövések/gólok: 50/33, illetve 50/18

gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/2

kiállítások: 4, illetve 2 perc


Az első hely szempontjából is lényeges volt a találkozó, miután a hibátlan norvég gárda, amely társházigazdaként ezüstérmet nyert a világbajnokságon, októberben Debrecenben 38-31-re győzte le Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttesét.

A magyar válogatott csapatkapitánya, Böde-Bíró Blanka kisebb bordasérülése miatt elővigyázatosságból nem tartott társaival Norvégiába, helyette Bukovszky Anna került az utazó keretbe. A norvégoknál nem volt ott a keretben a legendás kapus, Katrine Lunde, illetve Nora Mörk sem.

A magyar kapuban Janurik Kinga védéssel, társai viszont több pontatlansággal kezdték a találkozót, az öt győri játékost foglalkoztató skandinávok hat perc alatt 5-1-re elléptek kihasználva a vendégvédelem visszazárásának rendezetlenségeit. Időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat Golovin Vlagyimir, együttese támadásban jól játszotta meg a szélsőket, ám a 19. percig kellett várni, míg először belső posztokról akcióból eredményes tudott lenni a magyar válogatott Simon Petra révén. A négy-öttalálatos különbség az alacsony iram mellett is maradt a félidő jelentős részében, a közelebb zárkózásra ekkor nem volt lehetősége a magyar csapatnak, mivel sem beállóból, sem távolról nem tudott veszélyes lenni. Noha az első játékrész hajrájában feljavult a magyar védekezés, a pihenőre ötgólos különbséggel vonultak a felek.

A szünet után is mutatott be fontos védéseket a Győr norvég kapusa, Silje Solberg, a magyar együttes pedig öt percig nem talált be, a hazaiak erre alapozva kialakították az addigi legnagyobb különbséget (19-11). A gólcsendet a jobbszélen remeklő Győri-Lukács Viktória törte meg, Janurik is bravúrokat mutatott be, ennek ellenére gyors gólokkal megtoldotta előnyét a hatékonyan védekező és egyre felszabadultabban játszó Norvégia, amely a 46. percben már tíz találattal vezetett (25-15). A hajrában már csak a különbség volt a kérdés, végül 15 góllal kerekedett felül a norvég válogatott, sikerével pedig megnyerte az Eurokupát.

Janurik kilenc norvég kísérletet hárított, Győri-Lukács a mezőny legeredményesebbjeként hatszor volt eredményes. Norvég részről a győri Veronica Kristiansen, valamint a tavalyi vb legértékesebb és a 2023-as év legjobb női játékosa, Henny Reistad egyformán öt gólt szerzett, Solberg 15 védést mutatott be az európai szövetség honlapja alapján.

A két válogatott 88. egymás elleni mérkőzésén 50 magyar siker és három döntetlen mellett 35. alkalommal, sorozatban pedig tizedszer született norvég diadal.

Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőiben. A sorozatot szombaton Győrben Ausztria ellen zárja a már biztosan második nemzeti csapat, aztán jövő csütörtökön Kamerunnal, pénteken Svédországgal, vasárnap Japánnal mérkőzik meg az ötkarikás indulási jogért Debrecenben.


Az állás az utolsó forduló előtt: 1. Norvégia 10 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Svájc 4, 4. Ausztria 0
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!