Párizs 2024 - Salim Omar várhatóan ott lesz a jövő évi olimpián is

Sport, 2023.12.02

A tekvondós Salim Omar még nem hivatalosan, de minden valószínűség szerint kijutott a jövő nyári párizsi olimpiára.

A tokiói ötkarikás játékokon ötödik, világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző a világranglistáról szerzett kvótát - írta honlapján a sportág hazai szövetsége a Manchesterben rendezett szombati Grand Prix-döntőről beszámolva.

Márton Zsolt Krisztián elnök az MTI-nek elmondta, hogy az MTK tekvondósa ugyan nem szerepelt túlSÁGOSAN jól az angliai fináléban, viszont kedvezett neki, hogy két közvetlen vetélytársának sem volt eredményes a hétvégéje.

"Nagy riválisa, az ír Woolley nem szerzett annyi pontot, amivel kiüthetné a magyar fiút az egyenes ágon kvalifikáló legjobb hat közül, az iráni Hajimousaeiiri pedig megsérült, s el sem indult Manchesterben - nyilatkozott az elnök. - Mivel Woolley csak egy kört vett sikerrel, Omar a 40 pontos előnyéből szövetségünk számításai szerint 10-15-öt veszített el, így nem hivatalosan megvan a párizsi kvóta. Teljesen bizonyossá azonban várhatóan csak januárban válik az olimpiai indulása, amikor a világszövetség közzéteszi a hivatalos listát."

A 20 éves Salim Omar az 58 kilós kategóriában a nyolcaddöntőt a brazil Paulo Melóval kezdte, akitől két menetben kikapott, így kiesett.

A GP-finálé másik két magyar résztvevője közül az idei világbajnok Márton Luana hasonlóképpen járt: a női 57 kg nyolcaddöntőjében az amerikai Faith Dillon ellen ugyan megnyerte az első menetet, a másik kettő azonban ellenfeléé lett, így a 17 éves magyar lány búcsúzni kényszerült.

Az Eb-bronzérmes, 20 ÉVES Józsa Levente viszont nagyszerűen menetelt a 68 kilogrammos súlycsoportban. Nyitómeccsén a spanyol Joan Jorquera Calát hátrányból fordítva 2-1-re verte. A négy közé jutásért a törökök olimpiai bronzérmesét, Hakan Recbert intézte el úgy, hogy mindkét menetet nagy fölénnyel, kevesebb, mint egy perc alatt döntő pontkülönbséggel nyerte. Az elődöntőben is mind az első, mind a második két percben jobb volt, mint riválisa, a jordániai Zaid Kareem, ahogyan a késő esti fellépésén sem lehetett megállítani őt: Józsa Levente három menetben diadalmaskodott a spanyol Javier Perez Polo ellen, ezzel az első magyar győztese lett a Grad Prix-finálék történetének.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!