WestEnd GP - Rekord nagyságú párbajtőrmezőny olimpiai és világbajnokokkal Budapesten - ELŐZETES

Sport, 2024.03.07

Több mint 700 vívó nevezett a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd Grand Prix női és férfi párbajtőr versenyre, ezzel megdől a sportág minden korábbi világkupa-, illetve GP részvételi rekordja.

Már tavaly is nagyon sokan jöttek el a magyar fővárosba, de az akkor több mint 600-as nevezési szám ennek a versenynek a történetében számított új csúcsnak. Ezúttal - a magyar szövetség honlapjának előzetese szerint - a hétközi adatok alapján 387 férfi és 322 női párbajtőröző lép majd pástra a BOK Csarnokban. Az eddigi férfi rekord 348, a női 310 volt.

A férfiaknál a közel négyszázas indulói létszám miatt a selejtezőben 54 csoportot kell majd kialakítani, és majdnem komplett lesz a 256-os, direkt kieséses előtábla. Annak, aki nem lesz kiemelt, szinte biztosan további három asszót kell megnyernie a szombati selejtező napon, hogy a 64-es főtáblára jusson. Itt lesz a mezőnyben a legutóbbi két olimpia aranyérmese, a tokiói győztes francia Romaine Cannone és a riói bajnok koreai Pak Szang Dzsung, továbbá indul három egyéni világbajnok, a francia Yannick Borel, valamint Siklósi Gergely és Koch Máté.

"Nagy fellélegzés volt számunkra a heidenheimi csapat világkupa megnyerése, de menni kell tovább" - nyilatkozott a hunfencing.hu oldalnak Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrözők vezetőedzője, utalva arra, hogy a csapat már kiharcolta az olimpiai észvétel jogát. Hozzátette: most az egyéni ambíciók kerülnek előtérbe, ugyanakkor a világranglistán az élmezőnyben álló, így ezúttal is kiemelt Koch és Siklósi helyzete más, mint a párizsi egyéni indulásért küzdő Nagy Dávidé és Andrásfi Tiboré.

A nőknél a világranglista első 32 helyezettje közül - jelenlegi állás szerint - senki sem hiányzik majd és az elmúlt 11 év egyéni olimpiai és világbajnokai két kivétellel - az egyik a már visszavonult Szász-Kovács Emese - mind pástra lépnek.

"Az nem lehet kérdéses, hogy Kun Anna és Muhari Eszter lehet az, akitől leginkább várhatjuk a jó eredményt. Nagyon lényeges lenne, hogy magyar részről meglegyen az egyéni olimpiai kvalifikáció, e felé tehetjük meg az utolsó előtti lépést" - emelte ki a szövetség oldalán Somfai Péter vezetőedző.

A magyarok közül a tavaly és tavalyelőtt ugyanitt ezüstérmes Kun Anna lesz kiemelt, aki az olimpiai kvalifikációs rangsorban párizsi kvótát érő helyen áll. Bravúrokkal Muhari Eszter is képbe kerülhet, de Európából csak két direkt kvalifikáció lesz - egy nemzetből azonban csak egy - azon országok képviselői számára, melyek csapattal nem harcolták ki a részvételt.

A jelenlegi főszponzor 2005 óta névadója a budapesti GP-nek, melyen 2014-ig csak nők versenyeztek, 2015-től pedig mindkét nem legjobbjai pástra lépnek. Ebben a közel húsz évben mindössze egy magyar győzelem született, Szász-Kovács Emese 2008-ban bizonyult a legjobbnak.

Pénteken a női, szombaton a férfi selejtezőre kerül sor 9 órától, majd vasárnap következnek a 64-es táblák asszói, 9 órától, illetve 10.30-tól, a négyes döntők pedig 18 órakor kezdődnek. A férfiak versenyét Kulcsár Győző, a nőkét Sákovics József emlékére rendezik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!