WestEnd párbajtőr GP - Három magyar a férfiak 64-es tábláján

Sport, 2024.03.09

Három magyar vívó léphet pástra vasárnap a 64-es főtáblán a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix férfi versenyében.

A 393 fős mezőny - a 16 kiemelt, köztük a világranglistán második, világbajnoki címvédő Koch Máté, illetve a rangsorban 14., 2019-ben vb-aranyérmes Siklósi Gergely kivételével - a selejtezővel szombaton kezdte meg a küzdelmeket a BOK Csarnokban.

A világrekordnak számító indulói létszám miatt 54 csoportban lebonyolított első szakasz után 16 vívó csatlakozott a kiemeltekhez, ezek között nem volt magyar. Ezután a maradék 32 helyre direktkieséses asszókon, két-három párharcon keresztül vezetett az út. A hazai párbajtőrözők közül egyedül Keszthelyi Zsombor csatlakozott még a legjobb 64 mezőnyéhez.

A magyar válogatott már kiharcolta az olimpiai részvétel jogát, ami egyben azt jelenti, hogy egyéniben indítható Párizsban a maximálisan engedélyezett három fő. Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőrözők vezetőedzője a GP előtt a hunfencing.hu oldalnak úgy nyilatkozott, hogy most az egyéni ambíciók kerülnek előtérbe, ugyanakkor a világranglistán az élmezőnyben álló, így kiemelt két világbajnok, Koch és Siklósi helyzete más, mint a párizsi egyéni indulásért küzdő Nagy Dávidé és Andrásfi Tiboré. Előbbi ezúttal az első direktkieséses asszójában 7-6-ra kikapott az ukrán Igor Reizlintől, utóbbi nyert egy mérkőzést, majd 15-11-es vereséget szenvedett a semleges színekben szereplő orosz Dmitrij Svelidzétől.

A férfiak versenyében 26 magyar indult.

A főtáblás asszókat vasárnap bonyolítják le, a nők - köztük hat magyar - 9 órakor, a férfiak 10.30-kor kezdenek. A döntős programra - a négy-négy legtovább versenyben maradó vívó részvételével - 18 órától kerül sor.

A nők versenyét az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József, a férfiakét pedig a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző emlékére rendezik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!