WestEnd párbajtőr GP - Hat magyar a nők 64-es tábláján

Sport, 2024.03.08

Hat magyar vívó léphet pástra vasárnap a 64-es főtáblán a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében.

A 321 fős mezőny - a 16 kiemelt, köztük a világranglistán harmadik, tavaly és tavalyelőtt ugyanitt ezüstérmes Kun Anna kivételével - a selejtezővel pénteken kezdte meg a küzdelmeket a BOK Csarnokban.

A 44 csoportban lebonyolított első szakasz után 16 vívó csatlakozott a kiemeltekhez, akik között a hatból hat győzelmet arató Muhari Eszter is ott volt. Ezután a maradék 32 helyre direktkieséses asszókon, két-három páharcon keresztül vezetett az út. A hazai vívók közül Gnám Tamara, Nagy Blanka Virág, Dékány Kinga és Kardos Edina csatlakozott még a legjobb 64 mezőnyéhez. Előbbi két vívó két, utóbbi kettő három 15 tusig tartó asszót nyert.

Kun Anna az olimpiai rangsorban párizsi kvótát érő helyen áll, ezt a pozícióját kellene az itthoni versenyen, az egyéves kvalifikációs időszak utolsó előtti állomásán megerősítenie. Bravúrokkal Muhari Eszter is képbe kerülhet, de azzal a megkötéssel, hogy Európából csak két direkt kvalifikáció lesz - egy nemzetből azonban csupán egy - azon országok képviselői számára, melyek csapattal nem harcolták ki a részvételt.

A nők versenyében 22 magyar indult.

A férfiak ugyancsak rekord nagyságú, közel négyszáz vívót felvonultató mezőnye szombaton kezdi a versenyt. A hazaiak közül kiemeltként csak vasárnap kapcsolódik be a küzdelmekbe az egyformán egyéni világbajnok Koch Máté és Siklósi Gergely.

A főtáblás asszókat vasárnap bonyolítják le, a nők 9-kor, a férfiak 10.30-kor kezdenek. A döntős programra - a négy-négy legtovább versenyben maradó vívó részvételével - 18 órától kerül sor.

A nők versenyét az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József, a férfiakét pedig a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győző emlékére rendezik meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!