WestEnd párbajtőr GP - Kun Anna arany-, Muhari Eszter ezüstérmes

Sport, 2024.03.10

    Budapest, 2024. március 10., vasárnap (MTI) -  Kun Anna arany-, Muhari Eszter pedig ezüstérmet nyert vasárnap a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében.

Kun Anna az első fordulóban legyőzte a svájci Pauline Brunnert, aki az olimpiai kvalifikációért zajló küzdelemben az egyik ellenfele volt, majd a német Alexandra Ehleren, azután a korábbi kétszeres egyéni világbajnok olasz Rossella Fiamingón is túljutott, végül az észt Erika Kirput verte szoros asszóban, ezzel vált biztossá az éremszerzése. Az esti programban, az elődöntőben négy találat különbséggel, 9-9 után ellépve, szép lábszúrásokkal és leronahó támadásokkal 15-11-re legyőzte a világbajnoki címvédő francia Marie-Florence Candassamyt.

Muhari olasz, francia, kínai, majd újabb francia párbajtőrözőt búcsúztatott összeszedett, pontos vívással, aztán az elődöntőben 15-12-re verte az olasz származású brazil Nathalie Moellhausen, aki 2019-ben Budapesten volt világbajnok.

A magyar döntőben sokáig fej fej mellett haladt a két vívó, a végén azonban Kun Anna volt pontosabb.

"Nagyon kellett ez az eredmény a kvalifikációs időszak vége felé - hangsúlyozta Muhari Eszter. - Nagyon boldog vagyok, az önbizalmamnak is jót tett ez az ezüstérem. A döntőben, a magyar-magyar asszóban úgy éreztem magam, mint egy országos bajnoki döntőben, nem éreztem speciálisnak az asszót."

A jelenlegi főszponzor 2005 óta névadója a budapesti GP-nek, melyen 2014-ig csak nők versenyeztek, 2015-től pedig mindkét nem legjobbjai pástra lépnek. Ebben a közel húsz évben eddig mindössze egy magyar győzelem született, Szász-Kovács Emese 2008-ban bizonyult a legjobbnak.

Somfai Péter vezetőedző szerint a két hét múlva esedékes kínai világkupán még van minimális, matematikai esélye a női párbajtőrcsapatnak az olimpiai szereplés kiharcolására, így elsősorban erre koncentrálnak.

Ugyanakkor ha ez nem jönne össze, az egyéni kvalifikáció mostanra úgy alakult, hogy lenne magyar induló a női párbajtőrözők mezőnyében az olimpián.

A 321 fős, rekordnagyságú női mezőnyben 22 magyar indult, közülük hat vívhatott a 64-es főtáblán.

A női viadalt az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezik meg.

Eredmények:

a 64 között:
Kun Anna-Pauline Brunner (svájci) 15-8
Muhari Eszter-Roberta Marzani (olasz) 15-8
Nagy Blanka Virág-Laurence Epée (francia) 15-9
Angela Krieger (svájci)-Gnám Tamara 15-11
Alberta Santuccio (olasz)-Dékány Kinga 15-7
Kong Man Vai Vivian (hongkongi)-Kardos Edina 15-9

a 32 között:
Kun-Alexandra Ehler (német) 15-13
Muhari-Coraline Vitalis (francia) 15-12
Nagy-Renata Knapik-Miazga (lengyel) 15-14

a 16 között:
Kun-Rossella Fiamingo (olasz) 15-8
Muhari - Tang Csün-jao (kínai) 15-9
Alexandra Louis Marie (francia)-Nagy 15-12

negyeddöntő:
Kun-Erika Kirpu (észt) 15-14
Muhari-Louis Marie 15-10

elődöntő:
Kun - Marie-Florence Candassamy (francia) 15-11
Muhari-Nathalie Moellhausen (brazil) 15-12

döntő:
Kun-Muhari 15-11

A végeredmény: 1. Kun Anna, 2. Muhari Eszter, 3. Marie-Florence Candassamy és Nathalie Moellhausen , ... 14. Nagy Blanka Virág, ...47. Gnám Tamara, ... 56. Dékány Kinga, ...63. Kardos Edina
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!